Tres micos asseguts en un banc

COM GAUDIR DE MÉS INTEL·LIGÈNCIA INTRAPERSONAL ?

Es parla sovint que és necessari treballar la intel·ligència emocional per tal d’esdevenir millors persones i professionals. Aprofundint en aquest concepte, avui escric sobre què s’entén per intel·ligència interpersonal

La intel·ligència interpersonal és una de les dues branques que componen el que Daniel Goleman va popularitzar com a intel·ligència emocional. L’altra branca és la intel·ligència intrapersonal, de la que parlaré un altre dia. 

Com molts de vosaltres podeu ja conèixer, la intel·ligència interpersonal consisteix en la capacitat que tenim (o no) d’entendre les altres persones i relacionar-nos-hi de forma eficient. 

Aquesta capacitat pot concretar-se en aspectes tals com:

  • Ser capaç de distingir canvis en els estats d’ànim dels altres, en la seva voluntat, humor, caràcter o intenció. 
  • Ser hàbil per discernir els desitjos i interessos dels qui tenim a la vora, encara que aquests siguin inicialment ocults.

Ara que encara som a meitat d’estiu i més d’una persona i de dues aprofitaran per descansar, per què no provar d’augmentar aquesta capacitat? 

Com ser una persona amb més intel·ligència intrapersonal?

La següent pregunta és òbvia: què cal fer per incrementar l’habilitat d’entendre i comprendre les altres persones? Se m’acudeixen diverses respostes, com ara:

  • Aprofitar que trobarem persones que provenen d’altres països, províncies o estats per parlar amistosament amb elles. Descobrir què pensen, com viuen determinades circumstàncies. Practicar amb ells l’escolta activa per tal de poder “llegir entre línies”. Desxifrar si la seva boca diu una cosa però el seu cos en diu una altra. 
  • Provocar-nos mútuament per tal d’emprendre noves “aventures”, amb majúscules o en minúscules. És a dir, fer activitats que ens posin a prova, noves, que ens aportin nous “inputs”. 
  • Com més experiències visquem més rics serem i, per tant, més hàbils a l’hora de ser empàtics amb els altres. Potser no podem viatjar lluny, però tancant els ulls també es pot viatjar… tot depèn de les ganes que hi posis. Obre’t a gaudir dels teus sentits. Et podràs sorprendre escoltant què sent el teu cos davant una situació no viscuda, una música desconeguda, un gust inesperat…
  • Buscar activitats per a fer en família, amb amistats o sols en que calgui interactuar amb d’altres: fer un “gag” pels amics que venen a sopar, entrar en una associació, descobrir nous jocs de taula… Qualsevol cosa que convidi a relacionar-te i interactuar amb d’altres.

Si les empreses aprecien els professionals que gaudeixen d’un bon nivell d’intel·ligència interpersonal és perquè són hàbils a l’hora de comunicar-se i relacionar-se amb la resta de companys.

Això no es troba massa sovint, oi? 

Creus que si haguessis tingut més empatia aquell conflicte s’haguera resol abans? Creus que pots ser més hàbil en aquest sentit? Posa el focus en allò que TU pots millorar, no en el canvi que han de fer els altres. Només així podràs transformar-te a tu, i de retruc, provocar la transformació al teu entorn. 

Montse Andreu Magarolas

Foto de: pixabay.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s