FORMACIÓ PRESENCIAL O FORMACIÓ EN LÍNIA, AQUESTA ÉS LA QÜESTIÓ !

En els darrers mesos he tingut la sort de poder impartir i/o tutoritzat diversos cursos, així com de dissenyar contingut formatiu específic per a formació en línia.  Durant el confinament i en aquests mesos d’incertesa de l’era post-covid, la formació en línia ha estat una solució per a moltes empreses, professionals i docents que han hagut d’adaptar ràpidament la seva feina habitual per continuar donant servei als seus clients. Jo també m’hi sumo. 

Fins ara, no m’havia passat pel cap valorar si la formació en línia és millor o pitjor que la presencial. Simplement, perquè ambdues convivien sense més. Però els darrers temps i la meva experiència post-covid (la que tinc fins ara que encara no ens hem hagut de tornar a confinar) m’han portat a tenir molt més clar el meu criteri davant la meva predilecció. 

És per això que he volgut fer un resum dels punts forts i dèbils que veig en cada tipologia de formació.

Avantatges de la formació en línia

Un dels grans avantatges que té la formació en línia és que l’alumne la pot realitzar a qualsevol hora del dia, es trobi on es trobi: a la feina, a casa, en un hotel o a la platja… potser fins i tot en alguna sala d’espera o en el transport públic. Aquesta és per a mi l’AVANTATGE més important respecte la formació en línia. No hi ha horaris, que no vol dir que no hi hagi terminis. Els cursos han de tenir data d’inici i de fi. Si no, ja se sap el que passa… Tothom comença i pocs acaben.  És el que diu la llei de Parkinson: 

Tota feina es dilata indefinidament fins a ocupar tot el temps disponible per la seva completa realització.

Llei de Parkinson

Encara que es programin classes virtuals en línia, on l’alumne pot interactuar en directe amb el docent, sempre es poden gravar i veure més tard si l’horari no s’ajusta a les hores disponibles de l’alumnat. 

D’altra banda, la formació en línia permet arribar a un nombre més important d’alumnes, que a més poden estar localitzats físicament a qualsevol racó de món. 

També cal destacar que la formació en línia permet a l’alumne aprendre al seu ritme (dins els terminis establerts), amb la qual cosa pot estudiar els continguts i tornar a mirar els vídeos una vegada i una altra…

Inconvenients de la formació en línia

Sota el meu criteri, i segons la meva experiència, la formació en línia que és molt vàlida té un gran inconvenient (tot i que es pot “salvar” a vegades) que és la poca interacció que sol haver-hi entre alumnes. És cert que les plataformes de formació en línia permeten la interacció a través de fòrums, xats o correus electrònics entre els participants en una mateixa formació. Però el que jo he viscut fins ara, tant en el rol d’alumna com en el rol de docent, és que aquesta relació entre companys d’aula és poca i moltes vegades inexistent.  Primer perquè poques persones tenen ganes d’interactuar i “van per feina”. Coneixerem el nom. Amb sort, coneixerem on viuen. Molt afortunats serem si podem veure’ls la cara (perquè han penjat una foto al seu perfil d’alumne)… Només en ocasions puntuals aconseguirem crear una certa “relació” entre alumnes d’un mateix curs. 

I penso que aquest fet és una autèntica llàstima. 

Avantatges de la formació presencial

Si heu llegit fins aquí, us serà fàcil endevinar quins són els avantatges de la formació presencial, segons la meva humil opinió.  Us en faig cinc cèntims en aquesta llista:

 • Els participants creen una “relació” entre ells i sovint interactuen, fent que algunes d’aquestes relacions perdurin més enllà de les hores de classe. 
 • La interacció amb el docent és directa, ràpida. L’alumne sap del cert que aquella pregunta que fa ha arribat a qui l’ha de respondre (o almenys intentar). 
 • L’aprenentatge del grup (inclòs el docent) es potencia. Uns alumnes poden escoltar els dubtes i les respostes d’altres, no només les seves. 
 • Els alumnes es posen a prova més fàcilment. La “pressió” del grup dóna impuls als tímids i ales per provar i atrevir-se a fer-ho diferent i/o millor. 
 • Es fomenten els cercles d’ajuda entre iguals. Les persones poden entendre els motius dels altres, guanyant empatia. 
 • Es poden fer activitats en grup, dinàmiques, jocs…. en els quals intervinguin tots els sentits, o gairebé tots. 
 • Les emocions afloren, es fan presents, en presenciar en viu i en directe les emocions dels altres. 
 • Es coneix, des del primer moment, la dedicació horària mínima per completar el curs i les activitats a realitzar per superar-ho. De vegades, en la formació en línia aquesta informació no és tan transparent per l’alumne. 

Inconvenients de la formació presencial

Com no podia ser d’una altra manera, també us comento els inconvenients que jo li veig a la formació presencial. Són aquests:

 • Augment dels costos: material, desplaçaments, sala, climatització, il·luminació…
 • Es necessita un mínim d’assistència física per completar la formació (excepte casos extraordinaris), per tant, poca o nul·la flexibilitat horària. 
 • Ara en època post-covid, cal tenir present també les necessitats d’espai a l’aula, ventilació i productes per a la higiene de mans. 
 • Pel docent, fer front a les problemàtiques que puguin sorgir durant la impartició de la formació, com ara enfrontaments entre alumnes, mala actitud

Segurament, podeu ajudar-me a augmentar aquesta llista de pros i contres de cada tipologia de formació. Segurament sou experts en formació presencial i potser ara ja també experts en formació en línia.  M’agradarà llegir les vostres opinions al respecte. Les podeu incloure en els comentaris a aquest post.   

Llavors, quina seria doncs la meva preferència. Eus aquí la resposta:

Si hagués de triar comoditat, escolliria la formació en línia. Si hagués de triar eficàcia, escolliria formació presencial

En el present, ja estic treballant per unir ambdues virtuts. Potser la solució òptima és provar d’incloure els punts forts de les dues en una formació mixta: algunes classes presencials i d’altres virtuals, sempre que la situació sanitària ens ho permeti. Què us semblaria? 

Montse Andreu Magarolas

Foto de Moose Photos en Pexels

2 pensaments sobre “FORMACIÓ PRESENCIAL O FORMACIÓ EN LÍNIA, AQUESTA ÉS LA QÜESTIÓ !

 1. Camelia diu:

  La meva experiència, en la classe presencial, ha estat molt constructiva, agradable, innovadora. Si hagués de triar entre la classe presencial o en línia, potser triaria un 75% presencial (per la interacció entre els alumnes, per la facilitat d’aprendre, el cara a cara en viu i no darrera una pantalla) i un 25% en línia (pel temps i el desplaçament).

  Montse, gràcies pels bons moments que m’has donat i per regalar-me algo dels teus coneixements! Una abraçada molt forta. Ets una crack.

  • movingcoaching diu:

   Moltes gràcies Camelia per les teves paraules i la teva opinió!
   Gràcies també per participar en la classe i ajudar-nos a aprendre a tots amb la teva experiència i capacitat de superació! Espero ens trobem aviat! Una altra abraçada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s