COM CONVIURE AMB LA INCERTESA

En els temps que corren, veig que poca gent està disposada a perdre l’anomenat “Statu quo”. Volem tranquil·litat, i exigim certeses. Suposem que tothom és tan responsable com ho seríem nosaltres… No sabem conviure amb la incertesa. No ho hem après. I per això ens costa tant acceptar-la.

Només uns pocs, possiblement els qui ja ho han perdut tot alguna vegada, o els qui estan a punt de perdre-ho, poden acceptar “el no saber”.  

Què ens passa amb la incertesa? 

Temps de virus i de notícies que cada dia més alarmen al personal. Curiosament però, aquesta mateixa gent que posa el crit al cel avui, no s’immuta en escoltar altres dades alarmants, com per exemple, la mortalitat infantil per desnutrició. 

Són dades massa grosses per processar-les? El nostre cervell no és capaç d’assumir-ho i per això no ens alerta tant? Per sort, hi ha qui sí que és capaç de posar-se en acció. No tants com voldríem i com el món necessitaria…

Penso que és més aviat un tema de distància. Aquests nens i nenes que moren tan petits no són pas els veïns de l’escala. Viuen en un país llunyà. Són a quilòmetres i quilòmetres de distància… 

Ara però l’amenaça de la incertesa està trucant a la porta… Seré jo la propera persona que es contagia? O algú del meu entorn? Què farem si ens hem de confinar?… Preguntes que només el temps podrà respondre. En el millor dels casos, serà una època difícil que d’aquí a uns anys potser recordarem (o no). En el pitjor dels casos, potser haurem d’estar un temps al llit. Esperem que sense massa complicacions. 

La incertesa ens provoca:

 • Preocupacions: invertim temps i energia en esbrinar totes les possibles opcions del que, molt probablement, no acabarà passant mai. 
 • Estar més susceptibles i posar-nos més a la defensiva. 
 • Por que ens pot portar a la paralització total o parcial.

Fer les paus amb la incertesa

A les persones no ens agrada viure en la incertesa. Però és que no ens toca més remei que acostumar-nos-hi.

Avui serà un virus, demà serà una feina que s’acaba, passat demà una persona que marxa per començar de nou en un altre lloc, a l’altre un canvi de rumb inesperat a l’empresa… Qui pot garantir que demà gaudirem del que avui gaudim? Ningú. 

Sóc del parer, com molts d’altres, que les coses s’han d’afrontar en el dia a dia, en el moment present. Viure amb interès i ganes cada segon d’aquest regal que és la Vida. 

Ser conscients que l’aquí i ara és l’única cosa que tenim realment. El moment present. Escollir com el vols viure només depèn de tu, tinguis l’entorn que tinguis i siguin quines siguin les circumstàncies externes.

En el fons, l’última llibertat, la de viure cada situació com tu vols, la tens. Una altra cosa és que en facis ús o no. 

Treure algun profit de la incertesa

Sempre pots donar-li el tomb a la truita i mirar-te la incertesa de cara. Pregunta-li què té de bo per a tu. És un exercici intens, i no tothom està preparat per fer-ho. Cal que prenguis certa distància del que et succeeix i t’ho miris amb més perspectiva. Si algú altre estigués vivint aquesta situació, quin aprenentatge en podria treure? 

La companyia de la incertesa et pot portar per camins insospitats, que mai abans podries haver imaginat. 

Amb la incertesa podràs:

 • Sentir-te més despert i atent al teu voltant i a allò que succeeix.
 • Viure amb una mentalitat més oberta a qualsevol possibilitat. 
 • Aprendre que realment pots viure sense saber què passarà, perquè així ha estat des del dia que vas néixer. I que no passa res. 
 • Acostumar-te al canvi i acceptar que no ha de ser dolent, que també pot ser bo. 
 • Gaudir de les petites coses que omplen la teva vida ARA, en aquest precís moment. 
 • Obrir-te a demanar ajuda si creus que la necessites. 

Davant un mateix fet, hi ha qui el viu amb neguit i fins i tot estrès i hi ha qui mira d’assumir-lo i de focalitzar-se en allò que depèn d’un mateix. Tot depèn dels recursos que hom sigui capaç de posar en joc. 

I si creus que no disposes dels recursos, doncs felicita’t, perquè acabes d’adonar-te que necessites aprendre quelcom. És el primer pas del teu nou creixement. Enhorabona! 

Montse Andreu Magarolas

Photo by Sharon McCutcheon from Pexels

6 pensaments sobre “COM CONVIURE AMB LA INCERTESA

 1. Ramon Martí (Alcanar) diu:

  Certament Montse, la incertesa crea, o pot crear, ansietat. Al meu cas no ha sigut per la possibilitat de la malaltia, això que soc persona de risc, per asmàtic i més característiques. El que m’ha tingut uns tres dies esmaperdut ha sigut el component econòmic. Hipoteca, crèdits de l’empresa per tornar, les pagaments als proveïdors, les obligacions fiscals, les nòmines….
  L’ansietat me feia difícil, pendre decisions, anul•lava la motivació, sabia que havia de passar a l’acció, i ni en tenia ganes, ni sabia com. A força de fer meditació, de fer exercici, de “voler”, les peces han anat encaixant i ara, no se quin ha sigut el detonant, me trobo negociant amb proveïdors, bancs, amb converses amb els assessors fiscal i laboral, amb contacte (Whats) amb les companyes de feina,…
  Estaria be conèixer el perquè passem l’un estat a altre. Suposo que això pertany als teus coneixements.
  Una forta abraçada Montse.

  • movingcoaching diu:

   Hola Ramon! Me n’alegro tant de saber de tu i que m’escriguis per explicar tot això. Tu dius que l’ansietat no et deixava prendre decisions… Des del meu punt de vista el que has fet és passar del pensament (com pagaré als proveïdors, les nòmines….) a l’acció (negociar nous terminis, informar-te de totes les opcions que tens..). Això és el que ha fet que la teva angoixa disminueixi: t’has posat en moviment. Has fet que les coses “passin”. Has vençut la por. Et felicito per aquest aprenentatge! Aquesta situació ens tornarà a tots més resilients i savis, n’estic segura. Una abraçada ben forta per tu i l’Imma. I cuideu-vos molt!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s