IMPOTÈNCIA I CONTROL

T’has sentit alguna vegada impotent? Jo sí. Segurament tu també. 

La impotència sorgeix quan no tenim al nostre abast poder canviar quelcom. Les coses són com són, i passen com passen i no com ens agradaria que fossin o passessin. Fàcil de resumir, difícil de pair. 

Tots tenim certa necessitat de control. Què ens agrada controlar? Hi ha qui respondria a aquesta pregunta amb una TOT. M’agradaria poder controlar-ho tot. Però sabem que no és possible. I si ho fos… quin mareig! M’imagino ara la feinada que representaria haver de controlar la temperatura ambiental, la velocitat del vent o la quantitat de gotes per metre quadrat… Un esgotament.

Per sort, no som capaços de controlar-ho tot. Però és un aprenentatge que cal fer de mica en mica, perquè pot costar digerir-ho. Sobretot en situacions que ens són properes, o que pensem que són simples, o ràpides… 

Parlo exactament de la impotència que sentim quan esperem que algú faci alguna cosa que no fa. I que només està a les seves mans… 

Què fer davant la impotència? 

Pensem doncs quines opcions tenim davant una situació com aquesta. Aquí en tenim unes quantes:

  • Desesperar-se. Començar a pensar quins motius pot tenir l’altra persona per no fer allò que nosaltres volem que faci. Buscar 5 peus al gat i ser pessimistes totals. Esperar el pitjor desenllaç possible. 
  • Aturar qualsevol judici que ens vingui al cap. Si realment no hi podem fer res, no paga la pena que malbaratem temps i energia en l’assumpte. Segurament hi ha mil coses més productives en les que invertir els recursos que tenim.
  • Actuar. Encara que no tinguem control sobre les accions dels altres, sí que és cert que podem provar d’influir-hi. Així doncs, haurem de fer ús dels nostres “encants” per persuadir a l’altra persona. Ull! Aquesta opció només és apte per a persones entrenades en l’art de persuadir. 😉
  • Acceptar la situació i esperar que tot acabi bé. És l’opció de la confiança. Confiar en què l’altra persona farà el que li toca, encara que no quadri amb el nostre QUAN ni el nostre COM. És l’opció que practiquen aquells que s’atreveixen a delegar. I uso el verb ATREVIR totalment a propòsit. Els qui em llegeixin i no deleguin (tot i tenir-ne raons) m’entendran.

Quina és la millor opció per afrontar la impotència? 

De totes les possibles solucions abans esmentades (tot i que n’hi ha més) quina creus que és LA TEVA? Normalment solem actuar amb tipus de tendència natural… Potser ets dels qui es desesperen a la primera de canvi. O potser no, potser ets una persona tossuda de mena i pressiones als altres amb les raons que creus més oportunes….

Quina creus que és la teva manera d’afrontar les situacions que et generen impotència

Només tu tens la resposta. Probablement contestaràs que depèn de la situació. Pensa-hi bé… segur? Segur que no hi ha una opció a la qual sovint recorres?

Recordes la darrera vegada que vas sentir-te impotent? Jo sí, aquest mateix matí. Hi he decidit que optaré per l’opció número 3,  la de posar fil a l’agulla. A veure si me’n surto.

Com veuràs, no hi ha una millor opció. Segurament escollim una opció o una altra d’acord amb el moment que estem vivint (el nostre estat d’ànim), el que ens hi juguem, la importància de l’assumpte en qüestió, si hi ha o no presència d’altres condicionants com una relació d’amistat o professional… en joc, etc. 

Les claus de l’èxit per prendre la decisió oportuna

Sota el meu parer, la importància de tot plegat es resumeix en dos aspectes:

  • Ser conscient de l’emoció/sentiment que estem vivint i les causes que ho han generat.
  • Decidir voluntàriament i a consciència el tipus de reacció que tindrem per afrontar la situació.

De nou, l’autoconeixement i la regulació de les emocions ens poden ajudar a viure de forma més saludable i plena. 

Tens alguna recepta pròpia per afrontar la impotència? Comparteix-la en els comentaris. Gràcies!

Montse Andreu Magarolas

3 pensaments sobre “IMPOTÈNCIA I CONTROL

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s