obrir la ment

QUÈ PODEM FER PER VACANCES?

Qui més qui menys aprofita les vacances per fer una escapada… o un llarg viatge. Sigui com sigui, el viatger, cada cop que surt de casa, té una oportunitat única i irrepetible d’obrir la ment per donar-li nou aliment. 

Ets del qui es mimetitza amb la realitat del lloc on va i fa seva la dita “allí donde fueres, haz lo que vieres” ? O bé és dels qui, vagi on vagi, prova de continuar menjant i seguint la seva manera de viure, només amb un canvi d’escenari exterior? 

No és que hi hagi opcions bones i dolentes, cadascú és com és. L’important és conèixer per després decidir com comportar-se. 

Què puc aconseguir si permeto que entre aire pur a la meva ment, flueixo i m’entrego a les experiències que em porta la vida?

Beneficis de tenir la ment oberta

 1. Gaudir més de tot el que és nou i sorprenent que la vida et posa davant. Si et tanques a no voler tastar nous aliments, fer noves activitats, conèixer gent nova… és possible que t’estiguis perdent moltes experiències estupendes que enriquiran la teva vida i la dels teus.
 2. Millorar el teu nivell d’empatia i poder apropar-te més als altres. L’empatia, aquesta capacitat de posar-nos a les sabates dels altres, necessita que constantment l’alimenten, li donen “material” sobre el que treballar. Rarament entendrem algú que pateix, si nosaltres no hem patit mai… Rarament entendrem algú que té gana, si no n’hem passat mai…
 3. Valorar altres opcions quan, davant d’un problema hàgim de cercar la solució. El nostre cervell serà més creatiu com més “connexions” li hàgim permès abans de fer.
 4. Tenir menys por al canvi. Tot el que és desconegut ens pot provocar cert temor per no saber el que pot venir. La ment oberta et permet ser més optimista i pensar que el canvi, també pot ser per a bé. 
 5. Enfadar-te menys amb tu i amb la resta de persones, amb la qual cosa milloraran les teves relacions i el teu benestar físic i emocional. 
 6. Créixer personalment. Una persona disposada a experimentar, es qüestiona a si mateixa, fet que la fa progressar. 
 7. Aprendre de cada persona, llibre i circumstància que se’t posa davant. 

Què podem fer per enfortir la nostra capacitat de creixement i continuar gaudint d’una ment oberta? 

 • Estar més atents i més desperts a allò que passa al nostre voltant. Ser més observadors i escoltar molt més que parlar.
 • Entrenar el nostre pensament al fet que hi ha moltes opcions possibles, no només la primera que ens ve al cap. No conformar-se amb la idea inicial i buscar altres solucions viables.
 • Deixar el perfeccionisme i permetre l’error com a indicador de l’aprenentatge continu en què vivim.
 • Transcendir les primeres impressions i no emetre judicis primerencs que ens neguin una segona oportunitat a algú que ho mereix.
 • Acudir a cites socials amb persones amb inquietuds i valors diferents dels nostres. 
 • Ser “aprenents” de la vida. Assistir a “l’espectacle més gran del món” amb la curiositat i la il·lusió del nen que ho veu per primer cop.
 • Escoltar i participar en debats on hi hagi persones amb diverses opinions i diferents de la nostra. Valorar que la seva opinió és tan vàlida com la teva, encara que no hi estiguis gens d’acord.

No sé si estareu d’acord amb mi, però penso que hi ha una relació directa entre l’obertura mental i la capacitat de somriure i ser feliç. Feu la prova…

Del vostre entorn, qui és que somriu més sovint: el qui és tossut de mena i pensa que sempre té la raó, o el qui “treu ferro” als assumptes i empatitza amb els altres? 

Que tingueu un bon i obert estiu!

Montse Andreu Magarolas

9 pensaments sobre “QUÈ PODEM FER PER VACANCES?

 1. Teresa diu:

  Me ha gustado mucho el artículo, porque aunque haya cosas que ya sabía, siempre va bien refrescar la memoria y recordar cosas. Si siempre estamos aprendiendo y enseñando de y en nuestro entorno. Estoy totalmente de acuerdo en que cuando se va de vacaciones no sea solamente para desconectar de la rutina y vida cotidiana. Hemos de aprender a descubrir nuevas culturas, etnias, gastronomias locales, músicas y bailes de la región o país que visitamos. Mi experiencia es gratificante en ese sentido, no sólo por el apredizaje cultural sino por el crecimiento espiritual. Si consigues mimetizarte en el lugar te da un giro la mente y te das cuenta de lo importante que son las relaciones entre personas y te ayudara a relativizar cuando se presenten situaciones algo complicadas, se aprende también a dar otro significado y propósito a la vida.

 2. Vanesa diu:

  Bueno m’agradat molt el teu article Montse y crec que cada dia s’ha de viure amb les ganes d’apendre coses noves i descubrir noves maneres de viure, perque cada moviment que fem en el nostre camí pot ser una vivencia enriquidora per naltros i per les persones que trobem, al igual que aquestes persones ens enriqueixen a naltros.

 3. Albert diu:

  Senzill de explicar però no necessàriament de fer-ho, tenir la ment oberta hauria de ser una de les nostres tasques obligatòries a la vida. Moltes gràcies Montse per les teves recomanacions.

  Ja estic preparant les vacances que farem amb la familia, documentant-me i visualitzant tot el que podrem gaudir. La documentació és una de les millors maneres de començar a viatjar, com també ho és no fer-ho i deixar-se emportar per la sorpresa, No hi ha una forma ideal de viure sino una actitud davant el que t’envolta.

  Exemple que estic vivint actualment, estant de nou al atur però vivint la situació d’una manera molt menys estressant i traumàtica que abans. He après a gaudir de coses que no podia fer: la cuina, el temps amb els meus fills, la serenitat i energia amb la que ajudes a la parella.

  No em desespero si no em truquen o si em rebutjen a una entrevista, se que és una cosa circumstancial i que tot arriba en el moment adequat. De nou, la actitut és la clau per gestionar totes les situacions amb les que et trobes, per dificils que semblin. Ja ho deia Bruce Lee “Be water, my friend” 🙂

  Molt bon estiu a tots i moltes gràcies pel blog!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s