EMPRENDRE UN COP A LA VIDA

L’altre dia pensava que tothom hauria de ser emprenedor/a alguna vegada a la vida. Els motius pels quals ho crec són pel creixement personal que suposa engegar un projecte des de zero, amb els recursos propis i amb l´única certesa que el que sempre tindràs a l’abast ets tu. En els meus dos anys i escaig que porto en el meu projecte, he tingut oportunitat d’aprendre i trobar-me en situacions que en 15 anys de vida laboral no m’hi havia trobat. Els qui són emprenedors o ho han estat ja saben de què parlo. 

Què pots aprendre engegant un projecte propi des de zero? 

Què pots aprendre engegant un projecte propi des de zero?

La llista podria ser infinita. Heus aquí alguns dels aprenentatges possibles: 

  • Automotivació. L’impuls inicial i la il·lusió per tirar endavant la teva idea de negoci, es pot anar esvaint a poc a poc (per les raons que siguin). Per tant, l’emprenedor ha de treure forces d’on no n’hi ha. Es fa llavors imprescindible doncs entendre el cercle PENSAR-FER-SENTIR i trencar-lo quan no ens és favorable i ens està fent més mal que bé. 
  • Estar present. Les oportunitats no saps mai d’on poden venir. Així que cal mantenir els ulls ben oberts i les orelles ben atentes. Cal estar “despert” per llençar la fletxa en el moment adequat. 
  • Mantenir el focus. La Vida et pot portar per camins insospitats. Per no perdre’t en el camí, cal mantenir el focus. És a dir, tenir present l’objectiu final. Quina és la raó final que t’ha empès a treballar pel teu compte? Cada acció que facis ha d’anar en consonància amb aquest objectiu final. Si tens dubtes, sempre pots aturar-te i pensar: aquest camí, m’apropa o m’allunya del meu objectiu? 
  • Discernir el gra de la palla. O dit d’una altra manera. Aprendre a diferenciar quines són les persones que sumen (i que per tant, aporten quelcom positiu al teu projecte), i quines resten (aquelles que et fan perdre el focus, la paciència i l’energia). El temps és or. I perdre’l amb segons qui no paga la pena. 
  • Gestionar l’equilibri entre vida personal i professional. Ser autònom comporta que els horaris te’ls marques tu. Però el dia només té 24 h. Per tant, és important aprendre a equilibrar la feina, amb tota la resta. Que el progrés en un àmbit de la vida no et comporti el fracàs en d’altres. 
  • Conèixer quins són els teus límits. O no. Provar-te en continu. Saber si seràs o no capaç. Provar-ho i sortir-te’n. O no. I tornar a aixecar-te. En definitiva, convertir-te amb una persona amb molta més resiliència. Perquè si t’enfonses a la primera de canvi, estàs venut/da. No hi ha altra opció que seguir endavant. 
  • Estar disposat a “sacrificar” part dels teus estalvis, caps de setmana, vacances... Algunes vegades no podràs dir que NO, i hauràs de satisfer demandes dels teus clients que comportaran un petit esforç extra. La decisió és teva, però les conseqüències també. 
  • Confiar en tu mateix/a i en el que seràs capaç de tirar endavant. En altres paraules, enfortir la teva autoestima des de dins, no esperant que et reconeguin els mèrits des de fora. La medalla te la poses tu. 
  • Acceptar que tots els actes que fas, i els que no fas, tenen conseqüències a curt, mitjà o llarg termini. Ara no tens altres persones a qui llençar-los la pilota de la culpa. No hi ha caps, ni companys. Ara només hi ets tu. Per tant, el teu èxit o fracàs només depèn de tu també. La responsabilitat, per sort o per desgràcia, és només teva. 

I tants i tants aprenentatges més que podríem afegir a aquesta llista. Depèn de com t’ho miris, sembla que ser emprenedor/a porti més problemes que avantatges. De nou, les olleres que et posis per valorar-ho determinaran la teva resposta. És evident que hi ha certs inconvenients. La meva mirada, però és més positiva.

Ser emprenedor/a és una oportunitat única a la vida per afrontar un REPTE personal. La qüestió és si hi estàs disposat/da o no.

Montse Andreu Magarolas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s