CREENCES QUE ENS LIMITEN

No saps mai què t’espera, a la vida. El que saps, o hauries de saber per anar bé, són els recursos que tens disponibles per poder gestionar allò que vindrà, sigui bo o sigui dolent.

Hi ha però un possible entrebanc que es troba amagat al teu inconscient. És un entrebanc que només sortirà a la llum si tu poses la voluntat i l’esforç perquè surti. Estic parlant de les teves creences.

Les creences són aquelles conviccions profundes, gravades com un software al nostre inconscient i que, d’una manera o altra, dirigeixen el nostre fer per la vida. Nosaltres considerem que les nostres creences són una autèntica certesa, fora de tota discussió.

Com es crea una creença?

Les creences es conformen de forma inconscient a través de la nostra educació, la nostra cultura, les nostres experiències viscudes… Per exemple, si has tingut una parella que t’ha fet el salt, podries haver configurat una creença tal com: “no es pot confiar en ningú”. Aquest fet viscut, que ha estat impactant per a tu, ha deixat en forma de creença un senyal al teu inconscient. Així, a partir d’aquell fet, aquesta creença formarà part del teu conjunt particular. Sense adonar-te, seguiràs les teves creences, ja que aquestes guiaran el teu comportament.

Tipus de creences

No totes les creences ens limiten, també n’hi ha de potenciadores. I de neutres, que no ens fan ni mal ni bé.

No podem llistar les creences potenciadores i les limitadores, ja que són personals i intransferibles. Per algú la creença “Jo puc amb tot” pot ser potenciadora i per algú altre, limitadora.

És per això que és important que, de tant en tant, fem una revisió del nostre sistema de creences. Possiblement, quan quelcom no ens acaba d’anar bé, podrem trobar la creença que ens està fent la guitza.

El psicoterapeuta Albert Ellis ens para de les 3 creences irracionals bàsiques a partir de les que floreixen totes les altres. Pots comprovar si alguna d’aquestes 3 et diu quelcom:

  • Respecte a un mateix/a: “He de fer les coses bé i merèixer l’aprovació dels altres pels meus actes”.
  • Respecte als altres: “Els altres han d’actuar de forma agradable, considerada i justa”.
  • Respecte a la vida o el món: “La vida ha d’oferir-me unes condicions fàcils i bones perquè pugui aconseguir allò que vull sense massa esforç i amb comoditat”.

Si creus que potser alguna creença t’està, actualment, posant obstacles al teu progrés, sigui en el camp que sigui, ha arribat l’hora de donar-li llum i començar a treballar-la. T’hi atreveixes? Contacta amb mi a través d’aquest formulari.

Montse Andreu Magarolas

6 pensaments sobre “CREENCES QUE ENS LIMITEN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s