EL MEU EQUIP ÉS GUANYADOR (PART V)

Fa uns dies que escric sobre les disfuncions dels equips de treball, segons Patrick Lencioni. Avui arribo a la darrera disfunció: la manca d’atenció als resultats.

Abans de començar a explicar-la, recapitulem i posem-nos en situació. Les quatre primeres disfuncions de les quals hem parlat són la manca de confiança, la por al conflicte, la falta de compromís i l’evitació de responsabilitats. Cada disfunció està relacionada amb la resta de la següent manera:

 • Amb confiança, no hi ha por al conflicte, ja que les persones s’obren per expressar allò que realment pensen.
 • Si s’accepta el conflicte com a positiu per al progrés del grup, els membres poden comprometre’s amb confiança perquè saben que la seva opinió ha estat valorada.
 • Un cop establert un compromís ferm i públic, es poden demanar responsabilitats a qui li correspon de complir-les.
 • Amb la presència de la responsabilitat mútua entre els membres, es fomenta l’atenció a l’assoliment de resultats del grup.

La disfunció: la manca d’atenció a resultats

Marcar objectius col·lectius és una pràctica àmpliament implantada per valorar la feina d’un equip de professionals. Quins són els motius pels quals un equip no es centri en la consecució d’aquestes fites? Patrick Lencioni ho té clar. Hi ha dos motius principals:

 • L’estatus que atorga formar part d’aquell equip. A determinats membres, només pel fet de pertànyer a aquell grup, ja els és suficient per satisfer les seves necessitats. Assolir resultats específics els pot semblar adequat, però potser no els motiva suficient per fer grans esforços ni sacrificis. Poden valorar més la missió i visió d’aquell equip que no pas els resultats.
 • L’estatus individual. Té lloc quan l’evolució en la carrera i el creixement personal passen per davant de l’evolució i el creixement de l’equip en conjunt, obtinguts a expenses del treball del conjunt.

Com reconèixer un equip orientat a resultats?

Els equips que tenen present en el dia a dia l’assoliment dels resultats del conjunt, es poden reconèixer perquè:

 • Mantenen en plantilla els professionals que estan orientats a l’assoliment per resultats.
 • Es minimitzen les conductes individualistes.
 • Gaudeixen amb l’èxit i pateixen amb el fracàs.
 • Eviten distraccions.
 • Aprofiten el potencial dels individus, que subordinen la consecució de les seves fites a les de l’equip.
 • Com superar aquesta disfunció?

Per tal de tenir un equip orientat als resultats del conjunt cal aclarir les fites i recompensar només les conductes i accions que contribueixen a l’assoliment d’aquests objectius. És imprescindible que les recompenses estiguin només basades en resultats, ja que premiar per haver-se només esforçat porta implícit el missatge que assolir l’objectiu no és tan important al cap i a la fi.

Quin és el paper del líder? 

Finalment, el líder ha de tenir l’objectivitat per tal de poder fer una valoració real de qui aporta esforç i treball en la consecució de l’objectiu grupal i no en el benefici individual de cadascú.

 

Montse Andreu Magarolas

Un pensament sobre “EL MEU EQUIP ÉS GUANYADOR (PART V)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s