PILOTES DINS: DEIXAR LA QUEIXA

Atura’t un moment i escolta. Escolta la gent del teu voltant. Escolta la gent que parla a la televisió, a la ràdio. Escolta la teva companya de feina. Escolta la teva parella…

Què diuen? Es queixen? De qui es queixen? Posen les pilotes fora, o les posen a dins? És a dir, es fan responsables dels seus resultats, o assenyalen a altres com a culpables d’allò que els està succeint?.

Fer-nos responsables d’allò que ens passa és una tasca dura. Alhora, però, esdevé imprescindible por poder començar a portar les regnes de la nostra vida. O el timó del nostre vaixell.

Acceptant la responsabilitat

Si el que em passa a mi és responsabilitat d’altres, jo no puc fer res per canviar-ho. Una posició victimista i còmode. No cal que em molesti  a canviar res, perquè no està a les meves mans. L’única cosa que puc  fer és expressar com em sento de desgraciat/da pel que m’ha tocat viure. Una vegada darrera l’altra.

En canvi, si penso que allò que em passa és causat per alguna acció o omissió meva, i me’n dono compte, puc corregir-la i provar una sortida nova la propera vegada que m’hi trobi. I així successivament. Em converteixo en actor i director. Penso, provo, faig i corregeixo sempre, mentre duri el camí.

Donar poder als altres pot ser una solució. De ben segur la que et fa reflexionar menys i la que et permet créixer mínimament.

Donar-te poder a tu mateix és l’altre sortida. La més complicada, la més dura. La que fa més revolts i més pujades i baixades. Segurament, però, la més bonica de viure. L’única via per poder viure en llibertat. La teva llibertat. Només teva.

Pla d’acció

Vols començar a fer-te responsable de tu mateix/a? Agafa paper i llapis:

  • Fes una llista de les teves queixes més habituals.
  • Assenyala els “culpables” d’allò que et queixes.
  • Substitueix el nom dels culpables pel TEU.
  • Al costat de cada queixa, anota una acció que pots fer tu per deixar de queixar-te d’aquella circumstància/fet…
  • Crea un pla d’acció. De les 3 queixes que consideris més importants, detalla què penses fer per fer-te responsable dels teus resultats en cadascun dels àmbits assenyalats.
  • Treballa per posar en pràctica i fer realitat el teu pla d’acció.
  • Gaudeix sent el timoner de la teva nau. Gaudeix del TEU camí.

Necessites ajuda? Escriu-me i concerta una entrevista amb mi. Junts anirem més lluny.

Montse Andreu Magarolas

6 pensaments sobre “PILOTES DINS: DEIXAR LA QUEIXA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s