LA TEVA FINESTRA PERSONAL

Els psicòlegs Joseph Luft i Harry Ingham van crear l’anomenada finestra de Johari, una eina de la qual avui us vull parlar i que serveix, entre d’altres, per aprofundir en l’autoconeixement de cadascú. Analitza la manera en que ens relacionem amb els altres i sosté que per entendre’ns cal tenir present dues fonts d’informació: els altres i nosaltres mateixos.

La finestra divideix l’espai interpersonal en 4 quadrants. Cadascun d’ells fa referència a la informació que des d’ell es transmet.

finestra de johari completa

A continuació entrarem a cada habitació, segons les anomena Charles Handy:

  • Habitació LLIURE: és allò que jo conec de mi i que els altres també saben. És a dir, coincidim tant jo com els altres en dir que, per exemple, jo sóc una persona treballadora.
  • Habitació OCULTA: aquí hi ha tot allò que jo sé de mi, però que NO mostro als altres. Per tant, és la part de la que jo en sóc conscient però que amago. Els motius per amagar-ho poden ser molts i de molt variats (por a no ser estimat, por a no sé entès…)
  • Habitació CEGA: aquesta és una habitació molt interessant per entrar. En ella hi ha tot allò que la resta de persones veuen de mi, però que jo no en sóc conscient. Poden ser atributs tan positius com negatius. La qüestió és que jo no sé que sóc així, però els altres sí que ho saben.
  • Habitació DESCONEGUDA: aquesta pertany al món de l’inconscient. Els altres no hi poden entrar i jo hauré de fer un cert (o molt) d’esforç per treure’n informació. És la gran incògnita, la que amaga més secrets i la més difícil de conquistar.

Si vull MILLORAR EL MEU AUTOCONEIXEMENT puc començar per esbrinar què amaga l’habitació CEGA.

I com ho faig això? Doncs de forma molt senzilla: PREGUNTANT. És la manera més ràpida. Preguntant a tots aquells que em coneixen. Preguntar quins creuen que són els meus atributs, les meves fortaleses, les meves debilitats. Només així podrem donar LLUM a una habitació que necessitem, perquè forma part de nosaltres. És com em veuen els altres. És també una realitat.

T’atreveixes  a preguntar ?

Montse Andreu Magarolas

 

 

Un pensament sobre “LA TEVA FINESTRA PERSONAL

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s