Per a què serveix la por?
La por (juntament amb l’alegria, la sorpresa, el fastig, la ira i la tristesa) és una emoció de les anomenades bàsiques (bé, això de depèn de l’autor o estudi al que hom fa referència, però són les més popularment acceptades).
T’has preguntat alguna vedada quin sentit té la por? Per a què serveix exactament? La resposta la pots trobar tu mateix/a recordant la darrera vegada que vas sentir por. Para un moment i posa’t en situació…De què t’estava protegint aquella por?
“Les emocions tenen un paper vital en la nostra vida, ens uneixen com a persones, determinen la nostra qualitat de vida i són presents en qualsevol relació. Ens poden salvar o causar un gran mal.” Paul Ekman.
Et podries preguntar: i tothom té por ? La resposta és que Sí. A excepció d’aquells que puguin tenir alguna lesió cerebral. Per tant, per molt que t’hi escarrassis, no podràs evitar que aparegui la por. Les emocions pertanyen a l’espècie humana i no ens en podem desfer. Ens agradi més o menys. El que sí podem fer és conèixer-les, aprendre per quin motiu es presenten i saber tractar-les de forma adequada per gaudir de més benestar.
Alguns tipus de pors
Però tornem a la por. En podem distingir dues classes. Segons Pilar Jericó es pot parlar de la por equilibrant i de la por tòxica.
La por equilibrant és aquells que vetlla pels nostres interessos i té una base evolutiva. És la que ens ha protegit durant milions d’anys dels perills. Aquest tipus de por té una durada puntual, és a dir, dura mentre el perill existeix.
D’altra banda, la por tòxica, és aquella por destructiva, la que ens paralitza i impedeix alliberar tot el nostre potencial. És la por que ens perjudica. És la por que es perllonga en el temps i que ens buida de futur.
Sovint la por equilibrant apareix i de sobte ens transforma en tòxica. És aquí on tenim la feina més intensa: evitar que una es converteixi en l’altra. Poder evitar o frenar l’aparició de la por tòxica és clau.
De què tenim por?
I a què tenim por? Podem tenir por de tantes i tantes coses…de tot allò que considerem un perill per a la nostra vida… Per llogar-hi cadires, vaja.
Podem parlar de diferent tipus de pors, a la nostra vida laboral, en relació a la motivació que tenen associada. A continuació us mostro un resum de la classificació que en fa Pilar Jericó:
POR PRINCIPAL | MOTIVACIÓ ASSOCIADA | ALGUNES PORS DERIVADES |
A LA NO-SUPERVIVÈNCIA | Necessitats bàsiques | Por a perdre la feina.
Por a no arribar a final de mes. |
AL REBUIG | Afiliació | Por a ser diferent.
Por a l’èxit o a destacar. Por a relacionar-se amb les persones. |
AL FRACÀS | Assoliment | Por a l’error.
Por a assumir riscos. Por a prendre decisions. Por a no ser reconegut a la feina. |
A LA PÈRDUA DE PODER | Poder-influència | Por a perdre un lloc d’influència.
Por a no ser reconegut socialment. |
AL CANVI | Totes les anteriors | Por a un canvi de funció.
Por a un canvi de localització. |
Llavors, aquella darrera vegada que vas tenir por… amb quina POR PRINCIPAL la podries relacionar? Coincideix amb alguna d’aquestes pors que proliferen en relació a l’activitat laboral?
Un pas més per conèixer la nostra por
Si has pogut relacionar la teva por amb alguna de les que apareixen a la taula, et proposo que facis un pas més i miris de trobar quina creença hi ha darrera d’aquesta por que t’assalta.
Les creences són pensaments que donem per certs, que tenim de forma més inconscient que conscient. Les hem instal·lat al nostre cervell i allí estan, fent-nos la vida més fàcil o més difícil, segons el cas.
Serien pensaments del tipus:
- “ A la feina s’ha d’anar net”
- “Si em mostro tal com sóc, els altres es riuran de mí”
- “S’han de tenir sempre uns estalvis per si de cas”
- “Per guanyar un bon sou, s’ha de treballar molt dur”
- “Si dius el que penses, els altres no t’acceptaran”
- “No cal que ho demanis, que et diran que no”
I així fins a l’infinit i més enllà…!
Així doncs, pensa durant uns dies si darrera la teva por pot haver-hi instal·lada alguna creença limitant que t’estigui fent la guitza. Si la trobes, ja tens mig camí recorregut!.
Què puc fer amb la meva por?
Llençar-la per la borda!! No, no cal. El millor és conèixer-la i saber què ens està dient. Llavors la podem entendre i tractar-la.
Altres recomanacions per poder alliberar-nos-en podrien ser:
- Augmenta la confiança en tu mateix/a.
- Pensa que les situacions noves que ens fan por poden ser millors o infinitament millors que les actuals.
- Escull la teva forma de reaccionar davant la por: Fuges? Et defenses de forma agressiva? Et paralitzes? Et sotmets? La confrontes? L’acceptes? …
- Posa-li nom i cognoms: com més coneguda i més concreta sigui la teva por més senzill serà trobar-hi alternatives.
- Reflexiona sobre el què vols que sigui més important per a tu i la teva vida: tenir o ésser?
- Posa-li humor a tot plegat i riu.
- Tracta-la com es mereix: coneix com.
Montse Andreu Magarolas
7 pensaments sobre “CONÈIXER I TRANSFORMAR LA NOSTRA POR”