MOTIVACIÓ D’EQUIPS: LA FILOSOFIA FISH!

La filosofia de motivació d’equips FISH ! té el seu origen en el famós mercat del peix de Seattle, conegut com “The Pike Place Fish Market”. Aquest mercat ha esdevingut un punt de referència, no només de la seva ciutat, sinó que ha adquirit protagonisme a nivell mundial.

Què té aquest mercat que se’l cita sovint en cerques de lideratge i motivació de personal ? La resposta és tan simple com complexa: és en aquest lloc on els venedors de peix van crear una metodologia per transformar un autèntic abocador d’energia tòxica en un indret ple d’energia positiva. El fet és que es va convertir en un mercat famós a nivell mundial i ara, gaudeixen dels beneficis d’haver posat en pràctica la filosofia FISH!.

Els fonaments de la filosofia FISH!

La filosofia FISH! Té 3 pilars fonamentals sobre els que recolza les seves accions. Els pilars són: l’energia, la passió i la diversió.  Anem a pams.

Com deia Albert Einstein: “L’energia no es crea ni es destrueix, només es transforma”. Per tant, la conclusió que podem extreure és que totes aquelles persones que abans treballaven al mercat, com si fossin ànimes en pena, ja tenen l’energia que els cal per canviar el seu futur. Simplement han de transformar-la, canviar-la de polaritat: de negativa a positiva. No han d’anar a buscar-la en lloc. L’energia ja hi és, dins seu.

D’altra banda, la passió per la feina ben feta. Han escollit treballar en aquest indret per algun motiu o altre. Probablement quelcom els ha portat fins aquí: la tradició familiar, el sou, el contacte amb la gent, l’afinitat al mar… Cadascú té les seves raons, tant bones com les dels altres. Així doncs, quan pensen en què els ha portat a treballar allà, se n’adonen que per mantenir-s’hi, cal dur a terme la seva feina amb passió. La passió els porta a superar-se en el dia a dia, a voler ser cada dia més professionals.

Finalment, la diversió. Qui no voldria divertir-se en el seu lloc de treball? Així doncs, ja que hi som, posem-hi diversió per tal que demà tinguem ganes de tornar-hi. Si ens ho passem bé, no ens sembla que estem treballant. No ens prenem la feina com una obligació, sinó com quelcom que ens fa riure i que ens omple. Perquè l’alegria és necessària. Per a tothom. L’alegria ens mobilitza cap a l’acció. Sense alegria no hi ha conseqüència bona que pagui la pena.

I la motivació, com s’aconsegueix?

Els entesos del “Pike Place Fish Market” de Seattle ens diuen que per a motivar els equips de treball ens cal tenir en compte i posar en pràctica aquests 4 passos:

  • Escollir l’actitud
  • Jugar
  • Estar present
  • Alegrar el dia

Pas número 1: Escollir l’actitud

Cadascú de nosaltres pot triar a primera hora de la jornada laboral, quina serà l’actitud que vol mantenir al llarg del dia (o de la tarda, o de la nit). Aquesta elecció només depèn d’un mateix. No hi ha res extern, per molt dolent que sigui, que ens impedeixi triar com em vull sentir avui. L’elecció pròpia és la que ens dóna la potència, la força necessària per fer front a les possibles dificultats que es puguin presentar. L’actitud depèn de tu.

Somrius o et queixes? Jutges o escoltes? Esperes o desesperes? Perdones o ataques?…

Pas número 2: Jugar

Jugar? Com que jugar? La feina és seriosa, no podem estar jugant tot el dia! Hem d’estar concentrats en allò que fem!

Segurament, si pensem una estona, serem capaços de trobar petites eines que ens permetin Jugar a la feina, per tal de fer del lloc de treball un lloc on poder divertir-se també, a banda de treballar de forma rigorosa. Crear un bon ambient de treball amb petites competicions, premiar els treballadors del mes, incloure a clients i proveïdors al nostre joc… moltes poden ser les maneres d’incloure la diversió en el dia a dia a la feina. Fer tot això amb la finalitat de mantenir el bon humor.

Els treballadors del “ Pike Place Fish Market” es llencen els peixos de parada a parada; fan que els clients també participin del joc, els fan fotografies… Un joc de nens que esdevé un reclam turístic impressionant!.

Si voleu veure com juguen els peixaters, podeu veure’ls aquí: Venedors de peix jugant.

Pas número 3: Estar present

Estar present en el teu lloc de treball significa que a banda de la teva presència física, també hi ets present emocionalment parlant. Amb la presència plena seràs capaç d’adonar-te què està passant al teu voltant: què necessiten exactament els teus clients, com es troba el teu equip, de què es queixen els teus proveïdors…

Estar present donarà fruits immediats, ja que permetrà estrènyer les relacions humanes i les enfortirà; millorarà l’atenció al client; permetrà crear nous productes o serveis…a banda dels beneficis en gestió del temps que també comportarà.

Pas número 4: Alegrar el dia

Aquest darrer pas fa referència a la importància d’anar pensant al llarg del dia: “Què podria fer jo per alegrar el dia a… (aquest client, aquesta companya, al meu cap…) ?”. I després posar-ho en pràctica. No es tracta d’anar ajudant a tothom sense fer la nostra tasca, sinó incloure aquest pensament mentre estem donant el servei, per exemple. Probablement podrem trobar una manera de donar un PLUS a la nostra activitat. Un PLUS que potser simplement un somriure, però que donarà un valor afegit que l’altra persona rebrà.

Pensar com alegrar el dia als altres i fer-ho també és útil quan sentim que no estem en el nostre millor moment. L’energia positiva que l’altra persona rebrà retornarà com un ECO cap a nosaltres, transformant també el nostre estat d’ànim.

Posar-se en acció: cap a la motivació.

I ja està, 4 passos que posats a la pràctica poden transformar el nostre entorn de treball. Sabem que gràcies a les neurones mirall, entre d’altres, les emocions es poden contagiar. Així doncs, pots començar per tu i a veure què passa en els altres…

T’atreveixes a començar a posar-ho en pràctica a la teva feina? I a casa? La família no deixa de ser un equip de persones també. Recorda els 4 passos de la filosofia FISH! : escollir l’actitud, jugar, estar present i alegrar el dia.

Montse Andreu Magarolas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s